Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/7/c/e/hejemmisen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-import/rssimport.php on line 2486 Fem saker jag skulle vilja vara självförsörjande...på..? - hej emmisen

Fem saker jag skulle vilja vara självförsörjande…på..?

På en av mina hippiebloggar som jag följer definierades ”självförsörjning” som något som man kan anamma lite varstans i livet. I definitionen finns faktiskt inget som säger att man måste vara fullständigt självförsörjande på allt, och jag gillar den tanken! Om man en dag vill bli fullkomligt självförsörjande så måste man ju dessutom börja någonstans… Men jag tror inte det är något för mig. Jag vill i stället satsa på de saker som jag uppskattar men har svårt att få tag på.

1. Ginger ale

Vet ni hur jäkla god den här drycken är? Och visste ni att man kan odla ingefära i ett soligt fönster? Har man dessutom en källare där man får plats med många flaskor kan man ju undra vad det är som hindrar mig att sätta igång…

mmm pizza, en sak jag vill vara självförsörjande på - Hej Emmisen
Prototypen. Jag har hittat mitt favvo-recept för botten, nu ska jag hitta min ultimata fyllning också.

2. Pizza

Jag har en bakugn i källare, nough said! Dessutom finns det ingen pizzeria ens litegrann nära där vi bor, och de som jag har provat på sistone lever ju bara på den där plastskinkan och fettosten som inte smakar något. Jag vill ha surdegsbotten med fluffiga kanter och smakrik ost! Den där bakugnen är dock inte använd på många år och har ett gäng skitiga hyllor framför och runt omkring sig. Vi behöver städa ur hela det stackars rummet och för närvarande är det annat som går före drömmen om en hemmagjord stenugnspizza. Tills vidare gräddar jag pizzor i världens minsta elektriska ugn. En anledning till att stenugnspizzorna ligger en bra bit bort i framtiden är att jag knappt orkar ta tid till att baka pizzor ens i köket, oftast blir det fryspizzor från Ica. Fruktansvärt egentligen, jag älskar sån där fluffig pizza ju…

3. Solrosor

En av de vackraste blommor jag vet. De ska stå i små grupper överallt, tack. Hoppas hinna förså några i helgen.

4. Surdegsbröd

Liksom med min pizza så gillar jag surdegsbröd bäst, gärna halvgrovt! De vita surdegsbröden är FÖR fluffiga för att äta till vardags, men gärna med olika dippsåser och soppa i och för sig… Men det halvgrova brödet gjort på surdeg får liksom smak i luftbubblorna, förutsatt att det får stå tillräckligt länge i ugnen. Det ska vara på gränsen till bränt, då kommer smakerna fram! Ett litet pumpernickelbröd hade inte heller suttit fel när jag tänker efter… Eller bagels! Jag blir kolhydrathög bara jag tänker på alla goda bröd som jag någon gång har provat att göra men inte kommer mig för att göra tillräckligt!

självförsörjande på hallon coming up - Hej Emmisen
Minnen från en sommar då hallonen aldrig tog slut. Och jag lärde mig att gamla charmiga emaljhinkar, som står stadigt i backen medan man plockar, också släpper ifrån sig en del bly – särskilt om emaljen är trasig. Bly är inte nyttigt på en fläck. Skit också.

5. Drottningsylt och smoothiehallon

Jag plockade en del hallon och blåbär i somras och kokade sylt. Resten frös jag in för att ”koka sylt senare”. De finaste och tjockaste hallonen frös jag in styckvis för att kunna använda i mina smoothies, eftersom det är lite knöligt med köpehallon som måste kokas först.

Att frysa in för att koka sylt senare under året var en god tanke men jag måste bli bättre på att ta tid till det, och ännu enklare vore detta om vi kunde få in en diskmaskin för att kunna rengöra burkarna som behövs. Det är nog med att diska all annan dagliga disk… Drottningsylt är den GODASTE pannkakssylten och vi äter så pass lite sylt att det inte skulle krävas några ohyggliga mängder bär för att få det att gå runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *