Deprecated: Function create_function() is deprecated in /customers/7/c/e/hejemmisen.se/httpd.www/wp-content/plugins/rss-import/rssimport.php on line 2486 Så börjar du med poledance! Del 1: Varför? - hej emmisen

Så börjar du med poledance! Del 1: Varför?

Från början var där strippklubbar och Youtube, det ska man inte hymla med tycker jag. Många framhåller likheterna med cirkusformen chinese pole, och det ska man väl inte heller hymla med… Men då ska man också minnas att chinese pole var till för män, och kvinnor inom cirkus var inga kvinnor med rykten om sig att vara fina flickor direkt. Så lite same shit different name känner jag, poledance har en rätt snuskig historia men jag är tacksam för strippornas förmåga att skapa en sport, en dans och en för kvinnor så välgörande träning som poledance är! Vilka bär flest ungar? Vilka bär fjuttiga och dåliga behåar? Vilka hukar sig under patriarkatets onda blick (okej jag överdriver lite)? Kvinnor! Kvinnor ”ska” i och för sig inte ha stora och hälsosamt starka axlar men nu på 10-talet kan vi väl kostar på oss sådan lyx? Man kan träna bara chinups och liknande och få samma resultat, men med kvinnors annan fysik tar det ofta lite längre för oss att nå den där första chinupen än vad det gör för män. Med poledance dansar man och leker hela vägen till den första chinupen. Mycket bättre så om du frågar mig!

Dessutom är kvinnor oftare än män överrörliga, vilket brukar presenteras som ett hälsoproblem. Så icke med poledance! På klubbarna sprids nu kunskapen om hur man kan träna överrörliga kroppar på ett hälsosamt vis, för den överrörliga har liiiite närmare att nå contortion-tricksen som ser så häftiga ut på stången. Inte förrän jag började på stretchklasser på polestudion fick jag ordning på min onda och överrörliga rygg.  Naprapaten sa ”sluta stretcha” och det gjorde jag i och för sig. Jag stärkte ryggen centimeter för centimeter med hjälp av seriös och kunnig stretching. De där affischerna på gymmen borde förbjudas!! Samma effekt kan man nog få av seriös yogaträning, men den är mycket svårare att hitta upplever jag det som. En stor yogastudio i Stockholm har till exempel hittat på helt egna former av yoga med nya namn. Oseriöst tycker jag, och vi överrörliga kan få mycket ont av att träna yoga med okunniga lärare. ”Riktig” yoga är dock om möjligt ännu dyrare än poledance, och många får ju kroppsklåda av det långsamma tempot. Å andra sidan finns det också olämplig poleträning, med oerfarna tränare, men den har börjat utrotas sakta men säkert.

Många är minnena från mina försök att bli aerobicstjej. Den sista gången var i källaren på simhallen i Härnösand. Längst fram närmast tränaren stog en ärtig tjej iklädd typ självlysande spandex och körde JÄRNET. Jag stog givetvis längst bak, och såg därför lilla blonda tjejgängets fula blickar mot den självlysande, och skitsnacket tog vid ganska fort i omklädningsrummet. Jag tror det är många kvinnors mardrömsscenario – du syns inte bara i spegeln för alla andra i dina gympakläder, det finns dessutom ett elakt gäng som pekar ut och hatar. Med sådana trauman, om de så kommer från korridoren på högstadiet eller gympasalen, ryser man inför blotta tanken att stå i ett rum med ett gäng tjejer, omgiven av speglar, IKLÄDD HOTPANTS. Det finns dock en stor skillnad mellan poledance och aerobics: stängerna. Bara en komplett idiot spenderar mer tid att döma andra än att träna själv, och håller du inte koll på dig själv och ingen annan i spegeln så kommer du göra dig illa. Jag vet att detta sägs om redskapsgymmen också, men där är det ju bara nästan sant. Efter varje set sitter ju alltid nån spännig dude och stirrar sig själv och andra i spegeln medan musklerna vilar inför nästa set. På poledancepasset står samma dude eller dudette dubbelvikt vid stången för att fascinerat ropa ”AJAJAJAJAJAJAJAJ” från en tusen-nålar-upplevelse eller bara flåsa högljutt för att hen har glömt att andas under en rutin (hej hej!). Kanske är människan för yr från en lyckad men ovan snurr för att ens kunna fokusera på sin egen kropp i spegeln. Det finns säkert en och annan dömande skithög i salen men de märks inte. Hen kan lika gärna plötsligt stå och beundra din snurr med dina orakade ben och fladdriga hotpants, för att fråga hur du gör för att inte nöta upp handleden mot stången. För oss lite normalrisiga kvinnor är det nyttigt att träffa cheerleadertjejer med magrutor och vackert hår, och se att de också kan vara trevliga.

På mitt provpass för flera år sedan, för en ung kvinna som sedan dess har byggt upp ett litet nordiskt poleimperium, fick jag plötsligt till den där jävla fireman-snurren. Jag hade inte förstått vad som var fram och bak på salen så jag hade råkat ställa mig rakt framför spegeln. Svårt med ett rum med speglar på alla väggarna ju! Det var tur att jag stog där, för där kunde jag verkligen fokusera på mig och min egen stång, i stället för att nervöst kolla in alla andra för att komma fram till att jag kanske var sämst. Jag har under årens lopp kunnat locka fram minnet av den där snurren när det har varit tungrott, hur jag mötte min egen blick varenda gång jag snurrade förbi den närmsta spegeln, och pirret i hjärtat som om jag var barn på nytt på en gunga som någon just har gett värsta bästa farten på!

Men den största anledningen till att jag har fortsatt med poledance är att den gör all annan träning så mycket roligare. Ju starkare jag blir på vanliga gymmet desto snyggare blir mina poletricks eftersom jag orkar häva mer. Ju bättre tålamod jag har på yogan desto snyggare blir mina poletricks eftersom jag också får tålamod att göra tricket ordentligt och inte hafsa. Och ju bättre kondition jag har desto längre kombinationer kan jag göra. Man får direkt bevis på att man har blivit ”fit”, och varken vågar eller måttband behövs.

En annan anledning till att jag fortsatte så där i början var för att uppvärmningen och styrketräningen jag får från passen på min polestudio är FIERCE!! Men om du tycker det är jobbigt med synliga muskler ska du inte hålla på med poledance. Chansen är väldigt stor att musklerna syns, och att kläderna hänger lite bättre och att du får en bålmuskulatur som får sjukgymnaster att gråta av lycka. Ibland förbryllar man även massörer med muskelknutar på de mest underliga ställen, men det är mest en rolig bieffekt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *